Форум Білих Ославів

Теми для публікацій та розмов


наше село
1 листопада 2010 Дмитро Струк

Спортивне життя
22 червня 2010 (жит)

Ганьба Ославам.
4 червня 2010 (2010)

Допоможіть знайти
16 січня 2010 Роман Богайчик

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Струк Дмитро, користувач 1ua
Дмитро Струк
Тема: наше село

Пластуни з Білих Ослав відвідали польських скаутів

12.06.2010
Додано: Микола Музала
Українська делегація у складі Стежинок (членкинь куреня 'Перші стежі' - прим. Порталу) Лесі Бойко, Олі Фегецин, Оксани Габи та “Вовкулаків» (членів куреня 'Вовкулаки' - прим. Порталу) Богдана Бойка та Івана Мочкодана 27-30 травня були у м. Лодзі (Польща)на святкуванні 100-ліття їхацрерського хуфца (hufiec аналог пластової станиці - прим. Порталу). Між Лодзем і станицею Білі Ослави уже чотири роки існує тісна співпраця. Юнацтво 101-го куреня бере участь в харцерськіих таборах, а харцери у пластовому таборі «Писаний камінь», який проводиться станицею Білі Ослави  

Крім нашої делегації на святкування приїхали і німецькі скаути. Дякуючи Олі Фегецин ми могли з ними спілкуватися. Святкування було велике, десь до 1000 осіб. Кожна дружина мала якусь конкретну ділянку для показу (щось на зразок наших наметових містечок). 

Одна дружина демонструвала середньовіччя, де можна було помахати справжнім мечем, постріляти з лука. Інші робили боді-арт, пляшк-арт, скелелазіння(по штучній стіні) та багато іншого. Ми вчили виготовляти косудами (шари з паперу) і плести обручики. 

І ми і наші польські друзі були дуже задоволені. Наступна наша зустріч з ними уже через півтора місяці на таборі на березі Балтійського моря.

Автор новини: пл. сен. Леся Бойко, ПС

1 листопада 2010

Ip: 81.23.24.114 Тема: наше село

В селі Білі Ослави Надвірнянського району готуються до нового навчального року

27 Лип 2009

515775315





В селі Білі Ослави Надвірнянського району місцева школа розраховує найближчим часом офіційно отримати звання імені Марійки Підгірянки, педагога і поетеси, яка народилася в цьому селі. А поки що тут готуються до нового навчального року. На одному подвір’ї – старе приміщення школи і нове. В новому недавно замінили вікна на пластикові, хоча коштів не вистачило на 4 чи 6 вікон. В класах проводяться невеликі ремонти.

Серед тих, хто працює на впорядкуванні школи, і директор Степан Івасюк:

22 червня 2010

Ip: 81.23.24.114 Тема: наше село

                                                          Село Білі Ослави

Село Білі Ослави лежить у межиріччі річок Ославки й Прута, біля підніжжя Карпатських гір. Майже на п'ять кілометрів воно простягнулося вздовж асфальтованої дороги Делятин-Білі Ослави- одне з найбільших сіл в Надвірнянському районі, його площа - 4040,4га населення - 4496 чоловік, дворів 1508.

Село розкинулося по дев'яти головних кутках — Водишний, Горбищі, Вілищі, Гаманівка, Долішня Сигла, Горішня Сигла, Печеніжіш, Царинка, ці кутки займають різні висоти над рівнем моря. З кожного відкривається неповторна панорама. На низинах села хати збігаються до купи, а вгорі поодинокі сягають хмар. У 80-х роках минулого століття у Білих Ославах запровадили вуличний поділ. Головна вулиця Білих Ослав з 1991 року носить ім'я славної землячки— поетеси Марійки Підгірянки.

Перша письмова згадка про село датується 1578 рік. Заселення села почалося з теперішнього присілка Водишного. Цьому сприяло близькість до річки, до соляного джерела, яке рятувало людей від голоду і в післявоєнні роки XX століття, а також тут між горами було найтепліше. Першими поселенцями вважається рід Щерб’юків (Фитькових), які займалися землеробством і скотарством. 
Про походження назви села Білі Ослави є кілька легенд. Одна з легенд каже, що в батька були, два сини - білявий та чорнявий. Коли вони поженилися то одному дали землю, де тепер Білі Ослави, а другому, де Чорні Ослави.

Інша версія говорить, що одного разу повітовий начальник відвідав села за Прутом, які потерпіли від пожежі. Одразу за Заріччям побачив село в білому цвітінні дерев. Видно, тут великої пожежі не було, а от далі, де тепер Чорні Ослави, вигоріло багато лісу. Тоді, він порівнюючи побачені картини сказав, що ці люди мають білу славу, а ті — чорну славу.

Не будемо сперечатися із приводу такого переказу. Дуже-дуже давно торговці возили сіль із Делятина. По дорозі до Коломиї на межі, де тепер села Чорний Потік і Чорні Ослави, проїхати було важко: нападали розбійники й відбирали товар. Те місце торговці назвали чорним. Місцевість, де тепер Білі Ослави, вони проїжджали без перешкод, тут для них був білий, тобто чистий шлях. 
Через Білі Ослави протікає річка Ославка, яка бере початок з-під гори Рокита висотою 1110 м. - найвищої вершини в нашому селі.

Рішенням сільської сесії від 17.10.1999 року затверджено проект герба Білих Ослав, де на фоні гір зображено топку солі - головний символ територіальної громади. Автор проекту художник О.Петріщак. 
Село Білі Ослави віддалені від обласного - центру на 60 км., а від районного на 20 км.

В селі знаходиться дві церкви, долішня церква - Святого Дмитрія, Горішня церква - Успіня Святої Богородиці, тепер силами громади будується Українська греко-католицька церква. Мають свої молитовні будинки Євангельські християни-баптисти та адвентисти сьомого дня.

У селі 1967 року відкрито обеліск 'Жертвам фашизму' (невинних жертв кривавої серпневої середи 1943 року), в 1992 року величний родинний пам'ятник сім’ї Поварчуків - борців за волю України та всіх воїнів УПА – односельчан, які віддали своє життя за вільну незалежну Україну. На стіні приміщення папського лісництва в 1989 році відкрито художньо-меморіальну дошку дочці лісничого - поетесі Марійці Підгірянці. У 1990 році в центрі села споруджено пам'ятник Т.Г.Шевченку. Прихожих привертають увагу біля школи статуя Богородиці, а також капличка над джерельцем. 21 вересня 2007 року на приміщенні лікарської амбулаторії урочисто освячено меморіальну дошку нашому професору з Бельгії Іванові Левицькому.

На урочищі Підділ ославчани бережуть могилу на місці боїв часів Першої світової війни. У серпні 1943 року через Білі Ослави проходив славнозвісний Карпатський рейд під командуванням С.Ковпака і С.Руднєва. Одного серпневого дня того року німецькі окупанти провели у селі трагічну акцію, під час якої було розстріляно більше 70 мирних жителів.

Білі Ослави дуже постраждали у воєнні і післявоєнні роки другої світової війни. З 115 чоловік половина не повернулися з радянсько-німецького фронту, а 20 дітей, жінок і старих чоловіків стали невинними жертвами у рідному селі, які підірвалися на мінах, попали під ворожі бомбардування, перестрілки. 116 чоловіків і жінок були вивезені на  примусові роботи до Німеччини. У національно-визвольній боротьбі загинуло 40 чоловік, а майже п'ятдесят юнаків і дівчат відбували покарання в радянських тюрмах, 150 родин, було вивезено в Сибір. Так було покарало повстанське село Білі Ослави тоталітарним режимом.

Слід відзначити, що більше ста білоославчан були на Майдані в Києві під час Помаранчевої революції, а тринадцятеро працювали на виборчих дільницях на виборах Президента України в грудні 2004 року у Донецькій та Дніпропетровській областях.

Село славиться свої талановитими та відомими людьми. 29 березня 1881 році в селі народилася відома дитяча українська поетеса Марійка Підгірянка. Лауреатами обласної премії Товариства “Просвіта”  імені Марійки Підгірянки с краєзнавці В.Левицький і В.Слезінський. Журналіст В.Гринюк є лауреатом премії ім.Д. Загули (Чернівці), Тамара Лейбюк (Поварчук) стала Заслуженим журналістом України, Д.М.Гуменюк - голова Львівського крайового :братства ОУН –УПА. І.І.Левицький (1930-2000р.) - громадський діяч української діаспори в Бельгії, професор Лювенського університету, В.О.Дранчук – автор книжок: “Коломийки. О.Довбуш” (2003р.), “Легенди. О.Довбуш” (2006), “У пошуках долі” (2007р.). Село здавна славиться будівельниками, столярами, бляхарями, майстринями вишивки.

 

 

 

22 червня 2010

Ip: 81.23.24.109 Тема: наше село

с. Білі Ослави – с.Фітьків - 3:1
с. Гаврилівна – с. Красна - 3:1
с. Фітьків – с. Гаврилівна - 5:3
с. Красна – с. Білі Ослави - 2:2
с. Гаврилівна – с. Білі Ослави - 1:5
с. Фітьків – с. Красна - 3:2

1. с. Білі Ослави 3 2 1 0 10-4  7
2. с. Фітьків        3 2 0 1  9-8   6
3. с. Гаврилівка  3 1 0 2  7-11 3
4. с. Красна        3 0 1 2  5-8  1

Таким чином з цієї групи до півфіналу вийшли команди с. Білі Ослави та с. Фітьків.
А наступного дня відбулися півфінальні зустрічі. Першими на поле вийшли команди с. Заріччя та с. Фітьків. Спочатку передували хлопчики с. Заріччя, які забили два голи у ворота суперників, але фітьківчани один м’яч відквитали.
Потім зарічанські футболісти забили і третій гол, і здавалось, що доля гри
вирішена. Але керовані своїм тренером директором школи Романом Писклинцем фітьківські школяри проявили волю до перемоги і на останніх хвилинах зрівнюють рахунок - 3:3. Згідно з регламентом змагань команди відразу пробивали по три 6-метрових штрафних удари. Основна серія закінчилась внічию - 3:3, і лише коли пенальті почали бити до першого промаху, то зарічанці схибили, а фітьківські хлопчики свій шанс використали. Отже нелегка, але цілком заслужена перемога юних фітьківських футболістів з рахунком 7:6 (основний час 3:3).
У другому півфіналі гравці з Білих Ослав довго намагалися пробити надійний захист команди ДФК «Атака», але впевнена гра захисту суперників довго не давала їм це зробити. І все-таки один раз гравці ДФК «Атаки» були безсилі – Іван Шовгенюк таки забиває гол і виводить команду з Білих Ослав до фіналу.
Після невеликої перерви відбулася гра за третє місце, у якій гравці с. Заріччя виявились трошки вправнішими від своїх суперників з команди ДФК «Атака», що підтвердив і остаточний результат - 3:2 на їхню користь. Отже гравці з с. Заріччя стають бронзовими призерами розіграшу «Весняної перлини».
У фінальній грі, де зустрілись команди с. Білі Ослави та с. Фітьків рівна боротьба точилася лише у першому таймі, який завершився з нічийним рахунком - 2:2. А у другому таймі білоославські хлопчики забили три голи у ворота своїх суперників, а свої ворота залишили недоторканими. Впевнена перемога з рахунком 5:2, і команда с.Білі Ослави стає володарем кубка «Весняна перлина».
Відразу після закінчення фінальної гри відбулася урочиста церемонія закриття змагань та нагородження команд-призерів, яку проводили директор ресторану «Карпати» Василь Кузюк, директор Фітьківської ЗОШ Роман Писклинець та голова районної федерації міні-футболу Віктор Татаренко.
За зайняте четверте місце грамотами нагородили гравців ДФК «Атака» (президент Володимир Котик), бронзові медалі та дипломи отримали гравці с. Заріччя (тренер Святослав Масевич).
Срібні медалі та дипломи другого ступеня у гравців с. Фітьків (громадський тренер Роман Писклинець). А дружна та цілеспрямована дружина з с. Білі Ослави (тренер Михайло Зеленевич) отримали кубок «Весняна перлина», футбольний м’яч, золоті медалі та дипломи. Приємно відзначити, що гравці з села Білі Ослави вперше взяли участь у змаганнях подібного рівня, і відразу – перемога.
Крім цього, організатори змагань відзначили кращих гравців у окремих номінаціях – воротар Іван Василишин (с. Білі Ослави), захисник Петро Сіщук (ДФК «Атака»), нападник Денис Середюк (с. Фітьків) та кращий гравець турніру Назар Гуменюк (с. Заріччя). Всі ці гравці отримали пам’ятні призи та дипломи, які спеціально на цей турнір встановив директор магазину «Плай» Святослав Васьків.

Також було відзначено і людей, які завжди допомагають в організації подібних турнірів та тісно співпрацюють з районною федерацією міні-футболу – це вищезгадані Василь Кузюк, Святослав Васьків, депутат міської ради Юрій Івахів та приватний підприємець Анатолій Феценець (м. Ніжнєвартовськ, Росія). Окрема подяка директору ПП «Полікрок» Анатолію Косовану за вчасно і якісно виготовлену поліграфічну продукцію та директору ТРК «Надвірна» Богдану Климковецькому за висвітлення розіграшу кубку «Весняна перлина» для любителів дитячого футболу міста Надвірна.
Своїми думками від побаченого з нами поділилися:
Василь Кузюк: «Ось і завершився перший з міні-футбольних турнірів для дитячих команд, які ми запланували провести у 2009 році сумісно з районною федерацією міні-футболу та надвірнянськими бізнесменами, які не байдужі до дитячого спорту. Турнір пройшов успішно, задоволеними залишились всі – і учасники, і численні глядачі, які були присутні на змаганнях.
Досить несподіваний успіх команди з Білих Ослав – це ще одне підтвердження того, що при правильній підготовці своєї команди можна перемагати любого із своїх суперників.
А гравцям решти команд-учасниць можу побажати посилено тренуватись і вже у наступних змаганнях довести свою силу і перемогти своїх суперників. А наступні змагання вже зовсім скоро – 11-12 квітня плануємо провести розіграш кубка «Кришталевий пролісок» для учасників віком до 15 років.
Бажаю всім спортсменам успіхів у навчанні та спорті».

Роман Писклинець: «Я щиро радію за впевнений виступ своїх підопічних, які зуміли дійти до фіналу розіграшу кубку «Весняна перлина». Саме на цих хлопчиків покладають великі надії фітьківські вболівальники. Адже згодом вони будуть виступати за команду свого села у районному чемпіонаті. А такі турніри багато дають дітям у плані психологічної підготовки, настрою на перемогу та проявленню бійцівських якостей.
Думаю, що в цьому році будемо приймати участь у всіх змаганнях з міні-футболу, які будуть проходити на чудовому штучному майданчику у Надвірній.
Особливо хочу подякувати голові районної федерації міні-футболу Віктору Татаренку за його організаторські здібності, адже саме він зумів організувати справжнє свято для наших дітей».


21 червня 2010

Побідаш Валерій, користувач 1ua
Валерій Побідаш
Тема: наше село

.                                                                                                                        Є  в Тараса такі  слова: «Село на нашій  Україні  -  неначе писанка, село».  Звісно, сіл у нас –  десятки тисяч, і кожне по-своєму особливе, красиве, єдине, -  наймиліший клаптик землі на нашій планеті, надто, коли то є твоя батьківщина, де ти з’явився на світ Божий.  І це – правда.  Саме ці клаптики і  складають  розмаїття  нашої,  найкращої  в  світі,  України... (Уривок з проекту 'ЗОРЯ ВИТИЧ') Бажаю вам, шановні ославчани, всіляких гараздів. Прославляйте рідну місцину, вона того варта. Хай вам Бог помагає! З повагою - В. Побідаш, Витачів.                                     

31 травня 2010

Ip: 93.180.239.15 Тема: наше село
гарне село - рідне.

20 липня 2009


1


  Закрити  
  Закрити